Hoeveel kost een basisschoolleerling?

5 november 2018

Niet veel mis met ingewikkeld systeem

Jos Blank, bijzonder hoogleraar op de Leerstoel Productiviteit Publieke Sector van de Erasmus Universiteit Rotterdam en het CAOP, is niet verrast over de complexiteit van het systeem. ‘De wereld zit nou eenmaal complex in elkaar. Dat zie je terug in de financiering. Ik denk dat zo’n schema in de zorg nog veel ingewikkelder zou zijn’, zegt Blank in een het artikel ‘Hoeveel kost een basisschoolleerling’, dat op 3 november 2018 in de Volkskrant verscheen.

Blank heeft dan ook niet het idee dat er veel mis is. ‘Er blijft niet veel aan de strijkstok hangen’, zegt hij. ‘En de kwaliteit van het onderwijs is over het algemeen in orde.’ Wel twijfelt hij her en der over de wirwar aan geldstromen. Hij vindt het geen goed idee dat Den Haag geld voor onderwijsachterstanden overmaakt aan de gemeenten, die het daarna over de scholen verdelen. ‘Dat lijkt me een omweg’, aldus Blank.

De bijzonder hoogleraar vindt het niet goed dat het ministerie invloed wil uitoefenen met subsidies en doelfinanciering. ‘Dan zijn er bijvoorbeeld potjes voor scholen om de ICT te verbeteren. Dat moet je gewoon niet doen’, zegt Blank. Hij ziet liever dat de bestuurders in Den Haag scholen verplichten goed computeronderwijs te geven of schoolzwemmen in te voeren. ‘Is daar extra budget voor nodig, dan kan het ministerie dat toevoegen aan de lumpsum. En vervolgens controleert de overheid of de scholen aan de gestelde eisen voldoen.’

IPSE StudiesHoeveel kost een basisschoolleerling?