Persbericht: Tegenvallende productiviteit publieke sector: Ziekte van Baumol hardnekkig

2 juni 2020

Grote delen van de publieke sector kampen met een lage of dalende productiviteit. Dat blijkt uit recent onderzoek van IPSE Studies naar de productiviteitsontwikkeling in vijftien belangrijke sectoren van de publieke dienstverlening in Nederland over de periode 1980-2018. De onderzoeksresultaten tonen aan dat dit voor een groot deel te wijten is aan de hoge arbeidsintensiteit in veel sectoren, waardoor het niet eenvoudig is technologische vernieuwingen door te voeren. Dit verschijnsel staat bekend als de Ziekte van Baumol. Omdat de lonen in deze sectoren sneller groeien dan de productiviteit nemen de kosten van deze diensten steeds verder toe. Veel publieke diensten dreigen daardoor op termijn onbetaalbaar te worden. Lees hier het volledige persbericht.

De publicatie De effecten van Baumol, Verdoorn en Robinson in de publieke dienstverlening. Een verdiepende analyse van productiviteitstrends van Jos Blank en Alex van Heezik (ISBN: 9789082725896) is gratis te downloaden op de website van IPSE Studies. Ook is een Powerpointversie beschikbaar.

Lees hier het artikel op Kennisbank Openbaar Bestuur
Lees hier de column van Martin Sommer ‘De ziekte van Baumol is hardnekkiger dan corona’ in de Volkskrant van 6 juni 2020
Lees hier het nieuwsitem in Binnenlands Bestuur ‘Productiviteit publieke sector valt tegen’ van 3 juni 2020
Lees hier het artikel op de site van VOS/ABB op 3 juni 2020

IPSE StudiesPersbericht: Tegenvallende productiviteit publieke sector: Ziekte van Baumol hardnekkig